FIRST LEGO League Challenge

Team ‘Droid trouble’ door naar de Nederlandse finale

FIRST® LEGO® League Challenge is een van de drie divisies van FIRST LEGO League, en is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 t/m 15 jaar. Op vrijdag 3 februari was het zover voor de leerlingen van het uitdagend plusuur First Lego League. Samen met mevrouw Witter en mevrouw Lentjes gingen 8 leerlingen van het Jacob van Liesveldt naar de regiofinale in de RDM campus te Rotterdam
Taeke, Derek, Joost, Eva, Kelt, Alexander, Luca en Luca, hebben daar het hele schooljaar al hard aan gewerkt. Elke week minimaal één plusuur en op het eind nog veel meer om er voor te zorgen dat ze klaar waren voor deze wedstrijd. 

FIRST LEGO League daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici. Tijdens ieder seizoen werken de teams aan een innovatieproject, waarbij aan de hand van de ontwerpcyclus een probleem uit de praktijk moet worden onderzocht en opgelost. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren in een robotwedstrijd. De teams doorlopen beide onderdelen aan de hand van het aangeboden lesmateriaal.

Elk jaar heeft de challenge een andere uitdaging. Het thema van dit seizoen is SUPERPOWEREDSM. Elke deelnemende groep krijgt 3 kansen van 2,5 minuut om zo veel mogelijk punten te scoren met hun zelfgemaakte en geprogrammeerde robot. Daarnaast presenteren de leerlingen hun innovatieproject.

Ons team ‘Driod trouble’ had in de eerste sessie al 185 punten te pakken, de tweede sessie ging slecht, waarna er ontzettend hard gebouwd en geprogrammerd werd om dat in de laatste sessie goed te maken. Tussendoor moest het innovatieproject gepresenteerd worden. De jury was onder de indruk van het gebouwde model en de aanpak van de tweede maasvlakte. Ik heb hierbij een half uur vol trots naar de leerlingen gekeken en geluisterd. De derde sessie ging beter maar overtrof de eerste niet.

De uitreiking was erg spannend, de leerlingen hadden wel al aan de juryleden gevraagd wat de hoogste scores per tafel waren, het leek erop dat ze dat in de eerste sessie gehaald hadden. Tijdens de uitreiking bleek inderdaad dat team 'Droid trouble’ naar huis gingen met de ‘1e plaats voor de robotprestatie'. Aangezien de presentatie ook goed ging was de hoop toch wel gestegen op een 1e of 2e plaats. Uiteindelijk bleek dat de jury het eens was en het team ook een beker had gewonnen voor de beste score van de regiofinale ‘Champion's award 1e prijs'. Dit betekent dat team ‘Droid trouble’ op zaterdag 18 maart naar de Nederlandse finale mag. Mochten ze die winnen, dan is de wereldbeker in Amerika de volgende stap. Eerst maar hard werken en de 18e veel punten scoren. Wat er ook gebeurt ik schrijf dit vol trots! Wat een kanjers zijn jullie!

 

FIRST LEGO League Challenge

Naar de homepage

Naar het nieuws overzicht