Oud-leerling Duncan Laurence

Arcade, het songfestivalnummer van Duncan Laurence is al weer enige weken geleden wereldkundig gemaakt en de stroom aan positieve reacties houdt maar niet op. Er wordt zelfs een top 3 plek getipt. Sommigen voorspellingen duiden zelfs op winst voor Hellevoeter Duncan. De zanger is er zelf een beetje overdonderd door, liet hij al aan het ANP weten tijdens een ontmoeting met de pers. "Dat het zó zou worden ontvangen?! Het is echt te gek."

Hellevoetsluis is trots

Spreek iemand over het Songvestival en je hoort enthousiaste geluiden. Het komt ook niet vaak voor dat iemand uit onze regio op zo’n podium aanwezig is. Op Duncans’ oude school, Jacob van Liesveldt zijn ze supertrots. Oud-leerling Duncan Laurence heeft met het nummer Arcade een kans op de overwinning op het Eurovisie Songfestival.

Duncan heeft op Jacob van Liesveldt meerdere keren opgetreden. Tijdens verschillende kersvieringen speelde Duncan een belangrijke rol. Duncan zong niet alleen maar dacht ook mee over de invulling van de kerstviering. “Duncan was zo’n leerling die de eerste week na de zomervakantie al binnen stapte met ideeën voor de kerstviering”, zegt Petra van den Berg, die in die tijd de kerstvieringen met de leerlingen en collega’s organiseerde. “Duncan dacht “out of the box”. Zijn ideeën waren creatief, zelfs artistiek en tegelijk heel herkenbaar en laagdrempelig. Eigenlijk zoals het nummer Arcade is. Mooi en herkenbaar maar ook artistiek en gedurfd. Als ik het nummer luister is het alsof hij naast je zit. Ik hou daar van. Duncan was een beetje teruggetrokken jongen. Trad niet zo snel op de voorgrond. Maar Duncan heeft zo’n mooie pure herkenbare stem. Duncan is authentiek. Die muziek, hoe hij dat doet … dat is gewoon Duncan. Het is onderscheidend. Dat mag (of moet misschien zelfs!) gedeeld worden! Dat heb ik hem ook een paar keer verteld. Was ook wel eigen belang hoor. Ik wilde gewoon zijn muziek kunnen horen.” Naast de kerstviering trad Duncan ook tijdens de open podia op. De avond waarop Duncan een aantal nummers liet horen waren drukbezocht door ouders, bekenden en leerlingen. Het open podium van 2012 was een sterke lichting, want ook Karlijn Verhagen – nu optredend onder de naam Karlyn – trad die avond op. Karlijn deed vervolgens in 2013 mee aan de X-Factor en later aan The Voice. Organisator van het open podium, docent Brian de Boer liet bij RTV Rijnmond over het nummer van Duncan optekenen "Het moet goed komen, ik denk minimaal tweede plek. Bij Jacob van Liesveldt wordt veel aandacht besteed aan cultuur en muziek. 

Documentaire

In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival wordt een documentaire uitgezonden over Duncan, waarin ook zijn school een rol speelt. De afgelopen periode zijn er opnamen geweest op school. Na een aantal jaren weer terug te zijn geweest op zijn vroegere school, merkte Duncan op dat allemaal niet eens zo veranderd was.  In het muzieklokaal speelde Duncan op de piano een van de nummers die hij op school had gezongen. Door het raampje naast de deur staken regelmatig koppies op van leerlingen die zich afvroegen waarom er een cameraploeg was in het muzieklokaal en wie die jongen was die gefilmd werd.  Een leerling kon duidelijkheid geven: “Dat is Duncan! Die doet mee met het songfestival en die heeft hier op school gezeten!”. De documentaire zal enkele dagen voor het songfestival worden uitgezonden op NPO 3. 

Tekst: Ger den Reijer, verslaggever Groot Hellevoet

 

 

Ga terug