Tto                                     

Engelstalige lessen

Havo- en vwo-leerlingen met talent voor talen kunnen kiezen voor tweetalig onderwijs (tto). Dit is een bijzonder effectieve manier om de Engelse taal te leren, want je krijgt extra lesuren Engels en je volgt bovendien meer dan de helft van je vakken in het Engels! Je leraren spreken Engels, je gebruikt Engelse boeken en je maakt je toetsen in het Engels. 

Je  communiceert eigenlijk voortdurend in het Engels en tegelijkertijd leer je natuurlijk het schoolvak. Door tto wordt je taalgevoel enorm versterkt en vergroot je je algemene taalvaardigheid. Dat merk je ook bij de andere talen.

Internationalisering

Minstens even belangrijk voor tto is internationalisering. De wereld is net een groot dorp en eigenlijk zijn we allemaal buren. Wij vinden het belangrijk dat je die buren beter leert kennen. Tto-leerlingen verbreden hun kijk op Europa en op de wereld en worden zich bewust van interculturele verschillen en overeenkomsten, o.a. door excursies en projecten. Bovendien kun je in de bovenbouw deelnemen aan Model United Nations of een internationale stage lopen. Tto'ers worden ware wereldburgers! 

Intensief programma

Tweetalig onderwijs biedt vele extra’s: reizen, lessen van native speakers, projecten, extra lessen en examens Engels, jeugdtheater enzovoort. Je kunt er meer over vinden in de speciale brochure Tweetalig Onderwijs op onze website. Het is een leuk, interessant maar ook pittig programma en er moet soms extra hard voor gewerkt worden. Tto is iets voor doorzetters die graag veel willen leren en daar echt hun best voor doen. In elke periode krijg je een ‘Commitment Report’ over je werkhouding en inzet binnen en buiten de klas en dat speelt een belangrijke rol bij de overgang naar een volgend leerjaar tto.

Certificaten

Na de derde klas tto doe je al examen voor een Cambridge Certificate of English en uiteindelijk sluit je je middelbare schoolperiode af met niet alleen een´gewoon´ havo- of vwo- diploma maar ook met een certificaat Engels van het International Baccalaureate (IB). Juist dat diploma geeft aan dat je het Engels kunt gebruiken als je moedertaal en dat je je probleemloos kunt redden in een Engelstalige omgeving zoals op buitenlandse universiteiten en hogescholen. Naast internationale scholen mogen alleen gecertificeerde Senior tto-scholen het IB-programma aanbieden.

Kosten

Voor tweetalig onderwijs moet een ouderbijdrage betaald worden van €490,- per schooljaar. Daarbij komen nog de kosten voor de jaarlijkse reizen en excursies. Gespreid betalen is mogelijk.

Wanneer dat voor je ouders een heel groot probleem is, kunnen ze het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de rector, de heer W.M. van den Eshof