Gezonde kantine

Jongeren met overgewicht, jongeren die veel tijd besteden aan social media en gamen, jongeren die weinig buiten komen om bijvoorbeeld een balletje te trappen. Je hoort er de laatste jaren steeds meer over in het nieuws en op tv. Ook op ouderavonden komen deze onderwerpen vaak aan bod.

Tijd om in actie te komen!
Dit schooljaar hebben wij met een groepje enthousiastelingen, die gezonde voeding en een gezonde leefstijl belangrijk vinden en willen uitdragen, nagedacht over hoe wij hier als school een bijdrage aan kunnen leveren. Het hoofd van de facilitaire dienst, de schoolverpleegkundige, een diëtiste, de coördinator en JOGG-regisseur van stichting Push, een medewerkster van de schoolkantine en een docente lichamelijke opvoeding waren hierbij betrokken.

Met deze groep zijn wij op een school gaan kijken in Middelharnis, waar ze een gezonde schoolkantine hebben met het predicaat ‘goud’. Na dit bezoek waren we zo enthousiast, dat we hebben besloten ook te gaan voor een gezonde schoolkantine. Daarnaast willen wij ook graag het vignet Gezonde School behalen. Dit vignet gaat nog verder dan alleen een gezonde schoolkantine. Bij dit vignet gaat het bijvoorbeeld ook over een stuk educatie over gezonde voeding en leefstijl. Maar ook over signalering bij kinderen met overgewicht en de samenwerking tussen school, de schoolverpleegkundige en diëtiste.

Waar staan wij nu?
Inmiddels kunnen wij met trots zeggen dat onze schoolkantine het predicaat ‘zilver’ heeft gekregen. Hier zijn wij natuurlijk bijzonder blij mee en trots op! Maar wat houdt dit nu in, een gezonde schoolkantine met het predicaat ‘zilver’? In het kort gezegd geeft een zilveren schoolkantine veel ruimte aan de betere keuze. Het aanbod bestaat uit minimaal 60% betere keuzes. Ook de aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze.
De aanvraag voor het vignet Gezonde School is op dit moment ook de deur uit. We hopen dat we dit vignet behalen.
Verder hebben we op het binnenplein een machine waar de leerlingen gratis gekoeld water kunnen tappen. We merken dat veel leerlingen hier gretig gebruik van maken en een eigen drinkfles meenemen.

Wat willen wij verder doen als school?
Graag willen wij in de toekomst onze schoolkantine nog gezonder maken en het predicaat ‘goud’ behalen. Het aanbod bestaat dan uit minimaal 80% betere keuzes.
Verder willen wij de leerlingen bewust maken van het feit hoeveel suiker er in bepaalde drankjes zit en hoelang je moet sporten om deze suikers te verbranden. Hiervoor is een drankenbord in de maak, dat op het binnenplein komt te hangen. Een ander drankenbord zal in de toekomst tijdens de lessen lichamelijke opvoeding in leerjaar 1 gebruikt worden voor een stukje bewustwording onder de kinderen.

Wat kunnen ouders doen?
Regelmatig komt het voor dat leerlingen in de pauze een grote zak chips aan het leegeten zijn of zelf energy drinks hebben gekocht. Leerlingen vinden het moeilijk om hiervan de gevolgen te overzien, en u als ouder heeft hier vaak geen weet van, uw kind was tenslotte met een lunchpakketje van huis vertrokken. Hierover eens in gesprek gaan met uw kind kan veel doen.
Verder merken we bij het vak lichamelijke opvoeding dat er kinderen de dag beginnen zonder goed ontbijt. Wij vinden het belangrijk dat kinderen, voordat ze naar school komen, goed hebben ontbeten. 

Ga terug